Studijsko putovanje – Zapadna Srbija

Turistička organizacija Srbije u saradnji sa marketinškom agencijom Usta Nova d.o.o organizovala je studijsko putovanje po zapadnoj Srbiji za predstavnike turističkih agencija iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine

 

 

Studijsko putovanje – Zapadna Srbija
Posetioci iz bivših republika Jugoslavije su među najbrojnijim turistima u Srbiji, a prema statističkim podacima nalaze se u prvih deset zemalja po ostvarenim noćenjima u 2018. godini. Zato je TOS ugostila devet turističkih agencija – iz Slovenije Ojla, Marco Polo i Mana, iz Hrvatske Best Travel, Fantasia Travel i Integral, i iz BiH Dar Prirode, Lambada Travel i MG Travel, i u saradnji sa marketinškom agencijom Usta Nova d.o.o organizovala im obilazak Beograda i zapadne Srbije u periodu od 14. do 18. maja 2019. godine.
Studijsko putovanje – Zapadna Srbija
Radionica, muzej, Savamala, Beton hala

Odmah po smeštanju u hotel Mama Shelter u centru grada, organizovana je radionica u prostorijama TOS-a, na kojoj su gosti iz Slovenije, Hrvatske i BiH imali priliku da se sastanu sa svojim kolegama iz Srbije. Zatim su nastavili sa obilaskom Narodnog muzeja, Savamale i imali prilike da uživaju u specijalitetima restorana „Faro“ u Beton hali.

Sirogojno, Stopića pećina, Zlatibor

U dobrom raspoloženju krenuli smo put Zlatiborskog okruga i prvo obišli Sirogojno i Muzej na otvorneom „Staro selo“. U ovom etno-selu kao da smo zakoračili u neko drugo vreme, u period 19. i početak 20. veka, sve kuće pripadaju tipu dinarskih brvnara, sa drvenim, kamenim i slamnatim krovovima. Gledamo kako se nekad živelo, gde se spavalo, kako se pravila grnčarija, obilazimo vajate, mlekare, pekare i završavamo odličnim ručkom sačinjenim od specijaliteta tog kraja.

Studijsko putovanje – Zapadna Srbija
Nastavljamo do Stopića pećine sa impresivnim, prostranim ulazom kroz koje prolazi svetlost u pećinu. Karakteristična je po bigrenim kadama – udubljenjima u kojima se sakuplja voda i preliva u kaskadama.

Okrepljeni narodnim jelima i obilaskom pećine sa veselim vodičem, stižemo na Zlatibor, smeštamo se u Hotel Mons i nastavljamo sa obilaskom Dino i Avantura parka i šetamo se po centru. Veče provodimo u jedinom vinskom restoranu na Zlatiboru, Casa de Vinos i uz prijatnu živu muziku uživamo u delicijama šefa kuhinje.

Studijsko putovanje – Zapadna Srbija

Tara, Drina i Bajina Bašta

Sledeći dan rezervisan je za Taru i okolinu. Ni kiša, ni magla, ni hladno vreme nisu uspeli da pokvare lepotu i netaknutu prirodu nacionalnog parka. Šetamo se po šumama i gorama – Mitrovac, Kaluđerske bare, vidikovac Banjska stena, pričamo o medvedima koji su ovde zaštićena vrsta, obilazimo odličan info centar i onda odlazimo na jezero Perućac. Grupa hrabrijih spustila se čamcem niz Drinu, a mi koji smo ostali na brodu Grizzly turističke agencije Tara tours, saznali smo detalje o krstarenju kanjonom Drine do Višegrada. Nakon toga išli smo na riblji ručak u „Dve lipe“, restoran koji gleda na čuvenu kućicu na Drini. Slikanje je tu neizbežno. Sledi poseta BB Klekovači, najstarijoj destileriji u Srbiji i degustacija izvrsnih rakija spravljenih na tradicionalan način. Nakon toga idemo u manastir Raču, zadužbinu kralja Dragutina Nemanjića, i izlet završavamo šetnjom po Bajinoj Bašti i večerom u restoranu „Studenac“, na samoj obali Drine.

Studijsko putovanje – Zapadna Srbija

Drvengrad, Šarganska osmica, Beograd

Sunce nas je pratilo poslednjeg dana obilaska Zapadne Srbije, pa smo u potpunosti uživali u lepotama Drvengrada na brdu Mećavnik. Poznati reditelj Emir Kusturica počeo je sa izgradnjom Drvengrada za potrebe svog filma „Život je čudo“, a onda je tu napravio grad „iz sna, kojeg je utopijska slika pretvorila, ipak u stvarnost.“ Grad čine autentične brvnare prenete iz okolnih krajeva, to je hotel-grad sa smeštajnim jedinicama, restoranima, u njemu ima bioskop, zatvoren bazen, pijaca, frizerski salon… Na centralnom drvenom trgu nalazi se crkvica posvećena Svetom Savi, a sve ulice nose nazive poznatih ličnosti kao što su Ivo Andrić, Felini, Bergman, Maradona, Novak Đoković…

Studijsko putovanje – Zapadna Srbija
Podno Drvengrada prolazi pruga uzanog koloseka „Šarganska osmica“ kojom je moguće ići redovnim vozom koji pokreće dizel lokomotiva ili uzeti u zakup voz sa parnom lokomotivom. Karte za redovne linije često su rasprodate i mesecima unapred, pa treba voditi računa da se na vreme kupe. Tako smo i mi u vozu jedva našli mesta, tiskali smo se sa turistima iz Slovenije, Kine, Nemačke…

Posle nostalgične vožnje „Šarganskom osmicom“, krenuli smo nazad u Beograd, sa pauzom za ručak u ribljem restoranu „Vodeničar“ u selu Potpeć. Potpuno sveža pastrmka iz rečice Petnice koja prolazi kroz vodenicu, hlebovi od projinog brašna mlevenog tu u vodenici, sve je spremljeno po specijalnim receptima, ukusno, jednostavno, domaćinski.

Studijsko putovanje – Zapadna Srbija
Nakon smeštaja u beogradskom hotelu 88 Rooms, naši gosti išli su na večeru u jedinstveni „Lorenzo & Kakalamba“, a poslednjeg dana gosti iz Bosne i Hercegovine imali su vremena još za obilazak Kalenić pijace, Hrama Svetog Save i Ade Ciganlije.

Ovde nema dovoljno mesta da se opišu sve lepote zapadne Srbije i Beograda, ali nadam se da će se oni, koji znaju Zlatibor, Taru i okolinu podsetiti na prirodno, kulturno i gastronomsko blago ovog kraja, dok će oni koji nikad nisu bili, poželeti da ga vide.

Studijsko putovanje – Zapadna Srbija
Zahvaljujemo se svim našim domaćinima, vodičima i organizatorima ovog divnog  putovanja, a naročito Gordani Cvetković ispred Turističke organizacije Srbije. Našim dragim gostima iz Slovenije, Hrvatske, i Bosne i Hercegovine želimo da se zahvalimo na poverenju, strpljenju i oduševljenju, nadamo se da ste poneli nezaboravne utiske iz naše zemlje i da se vidimo opet, na nekoj drugoj srpskoj destinaciji. Dobro nam došli!

Tekst: Bojana Ilić

All Rights Reserved | Usta Nova d.o.o