Slovenija koju manje poznajete

Snovik, Ljubno, Kobarid, Tolmin, Mala Nedelja, Jakubski Do, Betnava… Ukoliko ne živite u Sloveniji, verovatno nikada niste čuli za ova mesta. Redakcija „TU!“ magazina je u saradnji sa Slovenačkom turističkom zajednicom, Zavodom za turizam Maribor–Pohorje, LTO Sotočje i Mercedes-Benz Srbija i Crna Gora početkom oktobra meseca organizovala studijsko putovanje pod nazivom „Slovenija koju manje poznajete“ sa idejom da turističke agencije iz Srbije i Republike Srpske upozna sa manje promovisanim mestima u Sloveniji.
Slovenija koju manje poznajete

Na ovo putovanje smo poveli predstavnike Unis Toursa iz Banja Luke, Dolce Vita Travel Agencyja iz Kragujevca, Pierre Travel Intla, Sani Trade&Toursa i BG Lucky Travela iz Beograda, kao i predstavnika MI-Tim Team Buildinga, inače kompanije specijalizovane za organizaciju tim bildinga.

S obzirom da smo planirali da pređemo oko 1700 kilometara, na put smo krenuli u najnovijem modelu Mercedes-Benz V klase 250D, koji je, inače, pogodan za prevoz gostiju hotela ili putnika turističkih agencija, te ga toplo preporučujemo.


Slovenija koju manje poznajete

Naša prva stanica je bio Herbal Glamping resort Ljubno na reci Savinji o kojem smo pisali u prošlom broju. Naši domaćini su nam pokazali fenomenalne smeštajne kapacitete, a uz sjajnu zakusku koju su nam spremili, dogovorena je i saradnja u budućnosti.

Naša sledeća stanica bile su Terme Snovik, smeštene u prelepoj Kamniškoj dolini. Ljubazni domaćini su nam pokazali kako termalni park tako i smeštaj koji čini nekoliko prelepih zgrada izgrađenih u autentičnom slovenačkom stilu.

Ubrzo smo krenuli dalje i stigli u dolinu reke Soče i prelepi gradić Kobarid. Nakon kraćeg predstavljanja doline Soče i njenih prirodnih lepota u prostorijama TIC Kobarid, naša grupa se smestila u porodični hotel Hvala koji se nalazi u samom centru grada. Večerali smo u restoranu „Topli Val“ koji se nalazi u sklopu hotela i okusili prave čarolije fine dining kuhinje.


Drugog dana u Kobaridu posetili smo muzej Pot Miru i Muzej mlekare Planika, a zatim se naša grupa uputila u X Point, agenciju specijalizovanu za rafting, kanuing, paraglajding… Bili smo na raftingu rekom Sočom, a vlasnik agencije nam je bio i skiper.

X Point često sarađuje sa grupama, jer na malom prostoru može organizovati dosta outdoor aktivnosti. Odličan roštilj uz Laško pivo ručali smo u grilu „Skalca“ koji se nalazi malo izvan Kobarida, odakle se pruža pogled na reku Soču.


Slovenija koju manje poznajete

Slovenija koju manje poznajete

Sledeća stanica nam je bio Kolovrat, odnosno muzej na otvorenom. Stigli smo u Tolminska korita, odnosno najniži i najjužniji ulaz u Triglavski nacionalni park gde teče istoimena reka. Pešačili smo kroz neverovatno lepu prirodu i odlično uređene i obezbeđene staze, a onda obišli termalni izvor koji se nalazi ispod 60 metara visokog Đavoljeg mosta.

Grupa se smestila u hotel Dvorec koji se nalazi u centru Tolmina. Sama zgrada potiče iz 17. veka, ali je potpuno renovirana i prilagođena modernom vremenu. Večerali smo lokalne specijalite uz prvoklasna vina. Nakon večere imali smo vremena da skoknemo do Italije i obližnjeg gradića Ćividale del Frijuli na pravi kapućino, što govori na kakvoj poziciji je smeštena dolina reke Soče.


Slovenija koju manje poznajete

Sutradan smo stigli u Ljubljanu. Obišli smo Grand hotel Union koji je otvoren još 1905. kao prvi moderan hotel u gradu i smešten nadomak Ljubljanice i Tromostovja, odnosno u strogom centru grada. Ukoliko su vaši putnici poslom ili samo turistički u Ljubljani, ovaj hotel je pravi izbor.

Naša grupa je obišla centar „kavalirima“, odnosno električnim vozilima kojim se potpuno besplatno  možete voziti po pešačkoj zoni. Naši ljubazni vozači  dovezli su nas do Ljubljanskog grada. Obišli smo pomenuti srednjovekovni zamak koji postojano čuva Ljubljanu i svake godine beleži porast posetilaca. Obišli smo hotel Park i ručali u njegovom restoranu koji je zbog odlične kuhinje prepun gostiju.

Nakon toga smo stigli u Laško i obišli nadaleko čuvenu pivaru koja, između ostalog, organizuje i muzički festival Pivo i cveće, koji se svake godine održava sredinom jula.


Slovenija koju manje poznajete

Nakon obilaska fabrike i degustacije piva, otišli smo u drugi poznati brend ovog malog mesta, a to je Thermana Park Laško. Sjajna lokacija i odlični smeštajni kapaciteti i usluga doveli su do toga da upravo ovaj hotel bude jedan od najomiljenijih srpskim turistima.

Nastavili smo putovanje i stigli u Bioterme koje se nalaze u mestu Mala Nedelja. Udaljenost ovih termi od Beograda je oko 495 kilometara i ne morate kupovati vinjetu. Smeštajni kapaciteti su odlični, a hrana koju smo jeli uz lokalna vina, izuzetna.

Stigli smo u Maribor i smestili se u hotel Betnava. Doručak koji služe je većinom napravljen od namirnica koje su kupljene kod lokalnih proizvođača. Hotel poseduje veliki parking, blizu je autoputa, ali i nekoliko minuta vožnje do samog centra grada kroz koji protiče reka Drava.


Razlog da posetimo Maribor početkom oktobra jeste početak Festival Stare trte, odnosno festivala u čast najstarije vinove loze na svetu koja i dan-danas rađa. Obilazak grada počinjemo ispred Hiše Stare trte, koja se nalazi na Lentu, šetalištu pored reke Drave.

Maribor je idealan za city break varijantu odmora, on je najsunčaniji grad u Sloveniji, a vanpansionska potrošnja je povoljna. Posetili smo hotel Habakuk, gde su nam pokazali odlično opremljene i funkcionalne kongresne sale.

Nakon prelepog Maribora, uputili smo se u Drava centar na obali Drave. Tu se nalaze i kafić sa baštom, igralište za decu, čamci i kajaci, teren za odbojku. Organizuju se rođendani, svadbe, tim bilding, a možete voziti i bicikl u okolnom Krajinskom parku. Atmosfera je veoma opuštena, porodična, muzika tiha, pravi mali raj na reci.

Put nas vodi dalje prema austrijskoj granici gde smo posetili Jakobski Dol, bajkovit predeo prepun vinograda i pašnjaka u kome se nalazi restoran „Žmavc“. Vlasnici ove gostionice organizuju ture po Jakobskom dolu koje su nazvali KULeBIKE, skraćeno od kulinarika, ekologija, sport i kultura.

U saradnji sa okolnim vinarijama, organizuju obilazak okoline na električnim biciklima, degustaciju vina i uživanje u tradicionalnim jelima Štajerske. Vožnja obično obuhvata oko 20 kilometara, a obiđu se tri vinarije u kojima se obavezno degustira vino i mezeti. Sve se završi večerom u gostilni „Žmavc“.

Slovenija koju manje poznajete

Naše putovanje po Mariboru i okolini završili smo u vinariji „Dveri Pax“ koja se nalazi na posedu benediktinskih kaluđera koji su tu bili vlasnici osam vekova. Danas, na području Slovenije, ova vinarija predstavlja jednu od najvećih investicija u branši. Idealna je za veće grupe turista, kao i za organizaciju raznih skupova i tim bildinga.

„TU!“ magazin naredne godine priprema organizaciju tri tematski različita studijska putovanja u Sloveniju, pa ovim putem pozivamo turističke agencije koje žele da svojim klijentima ponude malo drugačiju Sloveniju da nas kontaktiraju na vreme.

Veliku zahvalnost za realizaciju ovog putovanja dugujemo Vesni Mojsilović.

Slovenija koju manje poznajete
All Rights Reserved | Usta Nova d.o.o