Slovenija koju manje poznajete 2017

 Prošlo je tačno godinu dana od našeg prvog studijskog putovanja i promocije Slovenije uživo. U saradnji sa Slovenačkom turističkom zajednicom i Zavodom za turizam Maribor–Pohorje, početkom oktobra meseca organizovali smo studijsko putovanje pod nazivom „Slovenija koju manje poznajete“ sa idejom da turističke agencije upoznamo sa manje promovisanim mestima u Sloveniji. 


O našim putovanjima se pročulo i u komšiluku, pa su ovaj put sa nama krenuli i predstavnici turističkih agencija iz Hrvatske.

Naša prva stanica bila je slovenačka prestonica. Obišli smo Grand hotel Union koji je otvoren još 1905. kao prvi moderan hotel u gradu smešten nadomak Ljubljanice i Tromostovja, odnosno u strogom centru grada. Ukoliko su vaši putnici poslom ili samo turistički u Ljubljani, ovaj hotel je pravi izbor. Zatim, smo posetili Ljubljanski grad, odnosno srednjovekovni zamak koji postojano čuva Ljubljanu i svake godine beleži porast posetilaca. Obišli smo hotel Park i ručali u njegovom restoranu, koji je zbog odlične kuhinje, prepun gostiju. Imali smo dovoljno vremena da posetimo i nedavno renovirani hotel Slon koji se nalazi u samom srcu Ljubljane.

Nakon zelene Ljubljane, put nas vodi u Primorsku regiju i njen najveći grad, Kopar. Naši domaćini iz TO Kopara nas vode u ugodnu šetnju kroz ovaj prelepi grad na samom severu Istre. Svežu piransku ribu uz sjajno vino večerali smo u „Hiši Refoškoj“. Noćili smo u hotelu Adria u Ankaranu koji je od Trsta udaljen samo 20 minuta vožnje. Hotel se nalazi na samoj obali mora, a poseduje i bazen sa slanom vodom i beleži porast gostiju iz Srbije.Ujutro smo krenuli dalje i preko Italije i gradića Čividale del Frijuli stigli u dolinu reke Soče i prelepi gradić Kobarid. Odmah krećemo u X Point, odnosno u najstariju agenciju specijalizovanu za rafting, kanuing, paraglajding… Bili smo na raftingu rekom Sočom, a vlasnik agencije bio je naš skiper. X Point često sarađuje sa grupama, jer na malom prostoru može da organizuje dosta outdoor aktivnosti. Odličan roštilj uz domaće vino ručali smo u grilu „Skalca“ koji se nalazi malo izvan Kobarida, odakle se pruža pogled na reku Soču.


Na putu ka Kolovratu, odnosno muzeju na otvorenom iz Prvog svetskog rata, posećujemo „Nebesa“. To su četiri luksuzno opremljene kuće sa bajkovitim pogledom na dolinu Soče. Zatim, stižemo u Tolminska korita, odnosno, najniži i najjužniji ulaz u Triglavski nacionalni park gde teče istoimena reka. Pešačili smo kroz neverovatno lepu prirodu i odlično uređene i obezbeđene staze, a onda obišli termalni izvor koji se nalazi ispod 60 metara visokog Đavoljeg mosta.

Nakon kraćeg predstavljanja doline Soče i od strane predstavice iz TIC Kobarida, naša grupa se smestila u porodični hotel Hvala koji se nalazi u samom centru grada. Večerali smo u restoranu „Topli Val“ koji se nalazi u sklopu hotela i okusili prave čarolije fine dining kuhinje. Sledećeg jutra, posetili smo Muzej mlekare „Planika“, a zatim se naša grupa uputila u Terme Snovik, smeštene u prelepoj Kamniškoj dolini. Ljubazni domaćini su nam pokazali kako termalni park tako i smeštaj koji čini nekoliko prelepih zgrada izgrađenih u autentičnom slovenačkom stilu.Sledeća stanica je bila Herbal Glamping Resort Ljubno na reci Savinji. Naši domaćini su nam pokazali fenomenalne smeštajne kapacitete, a uz sjajnu zakusku koju su nam spremili, grupa je uživala u svršenom skladu prirode i resorta. Stižemo u dobro poznatu Rogašku Slatinu i novootvoreni Atlantida Boutique hotel. Nakon ručka vrednog tolikih zvedica, stižemo u našu staru bazu i fenomenalni hotel Thermana Park Laško. Sjajna lokacija i odlični smeštajni kapaciteti i usluga doveli su do toga da upravo ovaj hotel bude jedan od najomiljenijih srpskim turistima. Sledeća stanica su već poznate Rimske terme. Njih čine tri luksuzno nameštena hotela, kao i termalni izvor stariji od dva milenijuma.


Slovenija koju manje poznajete 2017

Nastavili smo put prema austrijskoj granici i posetili novootvoreni vinski hotel Mond koji je sagrađen u obliku vinske bačve i smešten pored sjajnog kazina. Veliki parking i blizina Austrije, ovaj hotel čine idealnim za grupe. On svojim gostima u paketu nudi obilazak nekoliko austrijskih i slovenačkih vinarija, pa smo zajedno sa našim ljubaznim domaćinom pošli u obilazak.

Nakon kraće posete Austriji stižemo u Maribor. Razlog da posetimo Maribor početkom oktobra jeste početak Festivala „Stare trte“, odnosno festivala u čast najstarije vinove loze na svetu, koja i dan-danas rađa.


Obilazak grada počinjemo ispred „Hiše Stare trte“, koja se nalazi na Lentu, šetalištu pored reke Drave. Maribor je idealan za city break varijantu odmora, on je najsunčaniji grad u Sloveniji, a vanpansionska potrošnja je povoljna. Put nas dalje vodi u podnožje Pohorja i hotel Habakuk. Naši domaćini nam pokazuju smeštajne kapacitete i umeće njihovih kuvara, pa smo dobili odličan ručak. Na kraju našeg putovanja posećujemo hotel Betnava. Doručak koji služe većinom je napravljen od namirnica koje su kupljene kod lokalnih proizvođača. Hotel poseduje veliki parking, blizu je auto-puta, ali je i na nekoliko minuta vožnje do samog centra grada kroz koji protiče reka Drava.


Agencija USTA NOVA naredne godine priprema organizaciju tri tematski različita studijska putovanja u Sloveniju, pa ovim putem pozivamo turističke agencije, koje žele da svojim klijentima ponude malo drugačiju Sloveniju, da nas kontaktiraju na vreme.


All Rights Reserved | Usta Nova d.o.o