Kongresni potencijali Slovenije

Šentilj, Mala Nedelja, Rimske Toplice, Laško, Postojna, Ankaran… U ovim mestima nalaze se kongresni potencijali Slovenije. Redakcija „TU!“ magazina je u saradnji sa Slovenačkom turističkom zajednicom sredinom maja organizovala b2b studijsko putovanje sa idejom da turističke agencije iz Srbije upoznamo sa kongresnim destinacijama Slovenije.

Kongresni potencijali Slovenije

Na treće b2b studijsko putovanje poveli smo turističke i event agencije koje su zainteresovane da u svoju ponudu uvrste i slovenačke hotele. Sa nama su na put krenuli predstavnici Swim Travela iz Leskovca, Carpe Diem Travela, Travellino MI-Tima Team Buildinga, MPL Agency iz Beograda, kao i ANTAS-a (Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije).


Naša prva stanica su bile Bioterme u mestu Mala Nedelja, koje se nalazi na sevoroistoku Slovenije i blizu granice sa Hrvatskom. Pored odličnih termalnih voda i smeštajnih kapaciteta, poseduju i sjajne kongresne dvorane.

U Evropi je poslednjih nekoliko godina u trendu glamping – glamurozno kampovanje o kome je „TU!“ magazin već pisao. U Sloveniji ima već nekoliko kampova ovog tipa, a u okolini Maribora, smešten među vinogradima nalazi se Chateau Ramšak, svojevrstan vinski glamping kamp. Šatori su postavljeni na imanju starog zamka porodice Ramšak. Za sada ih ima sedam, a u planu je ukupno 50 kreveta. Svaki od njih ima svoju terasu ili balkon i na njemu džakuzi. Unutra su kreveti, malo kupatilo sa tušem, televizor, mini-bar… Svuda je dostupan i WiFi.

Kongresni potencijali Slovenije
Kongresni potencijali Slovenije

Nastavili smo put prema austrijskoj granici i smestili se u novootvorenom vinskom hotelu Mond koji je sagrađen u obliku vinske bačve i smešten pored sjajnog kazina. Obzirom da se nalazi pored auto-puta za Grac sve sobe su savršeno zvučno izolovane.

Veliki parking i blizina Austrije, ovaj hotel čine idealnim za grupe. On svojim gostima u paketu nudi obilazak nekoliko austrijskih i slovenačkih vinarija.


Put nas vodi dalje prema austrijskoj granici gde smo posetili Jakobski Dol, bajkovit predeo prepun vinograda i pašnjaka u kome se nalazi restoran „Žmavc“. Vlasnici ove gostionice organizuju ture po Jakobskom dolu koje su nazvali KULeBIKE, skraćeno od kulinarika, ekologija, sport i kultura. U saradnji sa okolnim vinarijama, organizuju obilazak okoline na električnim biciklima, degustaciju vina i uživanje u tradicionalnim jelima Štajerske. Vožnja obično obuhvata oko 20 kilometara, a obiđu se tri vinarije u kojima se obavezno degustira vino i mezeti. Sve se završi večerom u gostilni „Žmavc“.


Posle biciklističkih avantura idemo u Maribor, u hotel Betnava, koji je udaljen pet minuta vožnje od centra grada. Savršen hotel za grupe sa odličnim sobama i velikim parkingom za autobuse.

Put nas dalje vodi na jug i prelepo mesto Laško na reci Savinji koje ljubomorno čuva planina Hum, poznato po Pivovarni „Laško“, hotelu Thermana Park Laško i muzičkom Festivalu „Pivo i Cveće“ koji se održava svake godine sredinom jula meseca.

Prespavali smo u hotelu Thermana Park Laško, obišli njihov kongresni centar, kupali se, a ljubazni domaćini su organizovali masaže za celu grupu. Svake godine sve više turista iz Srbije dolazi ovamo. Razlozi su jednostavni: odlična pozicija, udobne sobe, vrhunska kuhinja, termalni park…


Kongresni potencijali Slovenije

Kada ste u bilzini Maribora, obavezno treba da posetite hotel Habakuk koji se nalazi u podnožju mariborskog Pohorja. Veliki smeštajni kapaciteti, povoljne cene, termalni bazeni, blizina centru grada i skajilištu, čine ovaj hotel primamljivom ponudom za srpske turiste.


Kongresni potencijali Slovenije

Sledeća stanica su već poznate Rimske terme. Njih čine tri luksuzno nameštena hotela, kao i termalni izvor stariji od dva milenijuma. Kongresne dvorane su odlično opremljenje, a ceo kompleks se nalazi u nestavrno zelenoj šumi.

Krećemo ka centralnoj Sloveniji i još jednoj glamping destinaciji i stižemo u  Herbal Glamping resort Ljubno na reci Savinji. Naši domaćini su nam pokazali fenomenalne smeštajne kapacitete i uslugu na zavidnom nivou. Resort je idealan za team building.

Kongresni potencijali Slovenije

Pored planina i banja Bog je ovoj zemlji podario i morsku obalu. Krećemo ka njoj, ali moramo da svratimo u Postojnu i posetimo njenu svetski poznatu jamu.

Obišli smo odlično sređen i renoviran hotel Jama, a zatim se i provozali vozićem kroz neverovatno lepu jamu. Nakon ručka, posetili smo i Predjamski dvorac koji se nalazi desetak kilometara od Postojne.Najzad, stižemo na more i u prelepi Portorož. Obilazimo jedan od najboljih hotela na jadranskoj obali, Kempinski Palace Portorož. Hotel raspolaže sa šest kongresnih sala i svom tehničkom podrškom koja je potrebna da bi se u živopisnom morskom gradiću razvio kongresni turizam. Ljubazni domaćini su nam pripremili odličnu mediteransku večeru pravljenu od lokalnih proizvoda.

Noćimo u hotelu Adria Ankaran koji je od Trsta udaljen samo 15 minuta vožnjom kolima. Sastoji se iz glavne hotelske zgrade, luksuznih vila, bungalova i dela za kampere.

Kongresni potencijali Slovenije

Kongresni potencijali Slovenije

Stižemo u slovenačku prestonicu i Radisson Blu Plaza hotel. Nov i moderan, sa sjajnom lokacijom, pored BTC-a i obilaznice, ovaj hotel je idealan za poslovne ljude i grupe.

Nastavljamo ka Gospodarskom razstavišču (Ljubljanskom sajmu) gde nam ljubazna predstavnica kongresnog dela pokazuje hale kompletno opremljene za održavanja raznih manifestacija. Posećujemo i hotel Park koji je idealan za grupe.


Od centra grada deli ga samo nekoliko minuta pešačenja. Laganom šetnjom stižemo i u Cankarjev dom, gde nam ljubazni domaćini pokazaju kongresne kapacitete.

Uspinjačom stižemo na Ljubljanski grad, gde smo obišli pomenuti srednjovekovni zamak i pogledali kratak i zanimljiv film o ovom drevnom utvrđenju koje postojano čuva Ljubljanu i svake godine beleži porast posetilaca.

Nakon toga, spustili smo se u Grand hotel Union koji je smešten nadomak Ljubljanice i Tromostovja, odnosno, nalazi se u strogom centru grada i predstavlja pravi izbor ukoliko su vaši putnici poslom ili samo turistički u Ljubljani. A za kraj, kruna svega, bio je savršen obed u hotelskom novootvorenom fine dining restoranu „Atelje“.


Veliku zahvalnost za realizaciju ovog putovanja dugujemo Vesni Mojsilović i Živi Vicentič.

All Rights Reserved | Usta Nova d.o.o